Kako deluje

Kako deluje zbiranje deževnice?

 

Običajno se deževnica zbira s strešnih površin, kjer izpira razne nečistoče. Jeseni pa deževnica poleg prahu v zbiralnik vode prinaša tudi listje iz žlebov. Te nečistoče je smotrno odstraniti, preden pride voda v zbiralnik. Če listje, fini prah in druge nečistoče z deževnico pridejo v zbiralnik, se posedejo na dno rezervoarja in začnejo razpadati. Posledica razpadanja organskih snovi je rast mikroorganizmov. Indikatorji razkroja pa so kalnost, neprimeren vonj in okus vode. Da bo deževnica čista tudi v vašem zbiralniku, je treba upoštevati štiri osnovna pravila.

 

1. Fitriranje deževnice pred vstopom vode v zbiralnik

Pri kakovostni pripravi deževnice je prvi čistilni korak uporaba filtra grobih delcev in listja. Deževnica priteče s strehe v filter, kjer tok vode grobe delce loči od vode.

 

 

 

 

2. Mirni dotok

Manjši delci, ki se ne prečistijo na vhodnem filtru, tvorijo usedlino na dnu zbiralnika vode. Zaradi umirjenega dotoka pri novih padavinah ta ostane na tleh, zato voda ni motna. Umirjen dotok zagotavlja dotok sveže vode in s tem kisika v spodnje plasti zbiralnika vode. S tem se prepreči razvoj anaerobnih bakterij in voda ostaja sveža.

 

 

 

3. Preliv s sifonom

Delci, ki so lažji od vode (npr. cvetni prah), počasi splavajo proti vodni površini. Strokovno izdelani prelivni sifon s posebnimi vstopnimi odprtinami in »skimmer« učinkom na gladini odplavlja plavajočo plast delcev, ki na površini ustvarjajo film prašnih delcev. Z rednim prelivanjem vode prek sifona se v zbiralniku doseže aktivnejša difuzija kisika na vodni površini. Z uporabo sifona dodatno preprečujemo razvoj anaerobnih pogojev v zbiralniku vode.

 

 

4. Plavajoči odjem

Plavajoči odjem ves čas plava tik pod vodno gladino. Sesalni koš, ki je na konstantni oddaljenosti od vodne gladine (okoli 20 cm), zagotavlja odjem najbolj čiste in bistre vode iz zbiralnika.